Italico

ŚWIAT KAWOWYCH INSPIRACJI
Doskonałe espresso to także podstawa dla innych, bardzo popularnych sposobów podawania kawy. Klasyczną kawę z mlekiem, pyszne latte, cappuccino i inne napoje kawowe możesz teraz przygotować w swoim domu zawsze, kiedy przyjdzie Ci na nie ochota albo kiedy zapragniesz poczęstować gości czymś wyjątkowym.

Kawa z mlekiem
Skorzystaj ze swojego ekspresu ITALICO w trybie przygotowania większej filiżanki. Otrzymasz klasyczną czarną kawę, z nieco większą ilością wody. Wystarczy, że dodasz do niej mleko, żeby cieszyć się swoim ulubionym kubkiem białej kawy.

Cappuccino
Ten włoski napój kawowy powstaje na bazie espresso z dodatkiem spienionego mleka i szczypty kakao lub czekolady dla ozdoby. Poprawnie przyrządzone cappuccino przygotowujemy z 25 ml espresso, do którego dolewamy odpowiednio spienione mleko. Grubość pianki na cappuccino powinna mieć od 1 do 2 cm.

Kawa latte
Ten kawowy przysmak przygotowujemy dodając espresso do gorącego, spienionego mleka. Jeśli zrobimy to prawidłowo, dolewając espresso bardzo ostrożnie, nasze latte będzie miało trzy warstwy: mleko na spodzie, espresso i mleczną pianę na wierzchu.

Cafe bombón
Do małej szklaneczki nalewamy 3-4 łyżeczki schłodzonej masy krówkowej Bakallino. Następnie powoli wlewamy przygotowane w ekspresie ITALICO espresso, tak by zachować oddzielne warstwy. Przed wypiciem kawę należy zamieszać.
Eiscaffee
Przygotowujemy w ekspresie ITALICO porcję kawy Lungo i odstawiamy ją do przestygnięcia. Do wysokiej szklanki nakładamy 2 gałki lodów waniliowych. Wlewamy zimną kawę, a całość dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Kawa po wiedeńsku
50 ml mleka, 1 łyżeczkę startej czekolady Magnetic i 1 łyżeczkę cukru ubijamy przy pomocy miksera. Przelewamy do filiżanki i zalewamy porcją kawy ITALICO. Dekorujemy bitą śmietaną i cynamonem.